Στατιστικές αναλύσεις με gretl

Ανάλυση με την βοήθεια του στατιστικού προγράμματος gretl

To gretl είναι ένα στατιστικό πρόγραμμα το οποίο διατίθεται δωρεάν και προτείνεται για την ανάλυση δεδομένων χρονικών σειρών λόγω των έτοιμων διαδικασιών που διαθέτει για την ανάλυση τους σε γραφικό περιβάλλον αν και μπορεί να περιέχει ένα μικρό βαθμό δυσκολίας στην εκμάθηση του.

 

Μία μικρή επίδειξη των δυνατοτήτων του παρουσιάζεται στη συνέχεια με την εξέταση των δεδομένων του παγκόσμιου πληθυσμού από το 1900 έως και το 2015 .

 

Η μέση τιμή του παγκόσμιου πληθυσμού για αυτή την χρονική περίοδο παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα και κυμαίνεται περίπου στα 3,56 δισεκατομμύρια ενώ η μέση τιμή των ετήσιων διαφορών πληθυσμού κυμαίνεται γύρω στα 49 εκατομμύρια.

Παρατηρούμε τις μεταπτώσεις των διαφορών κατά τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, την συνεχή αυξητική τάση και στις δύο μεταβλητές όπως και την σταθεροποίηση των διαφορών γύρω από την τιμή των 85 εκατομμυρίων μετά το 1980.

 

Τα διαγράμματα αυτοσυσχετίσεων και μερικών αυτοσυσχετίσεων δείχνουν μια πιθανή AR(1) χρονική σειρά και στις δύο μεταβλητές

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία ή για ενημέρωση παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας ή αποστείλατε email στο info@basispap.com.

Διεύθυνση:

Τ.Κ. 65201

Περιοχή Πεντακοσίων

Καβάλα

Τηλέφωνο:

6931 258 164

Ωράριο:

Δευ-Παρ 9πμ – 9μμ
Σάββατο 9πμ – 2μμ





Call Now Button