Παραδείγματα

Εξέταση διαφοροποιήσεων οικονομικών και δημογραφικών δεικτών σε σχέση με την πολιτική εξουσία και τα χρόνια διακυβέρνησης.

Για το εάν κατά πόσο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και έχει χυθεί πολύ μελάνι. Η καλή λειτουργία του συστήματος της Δημοκρατίας εντός και εκτός κομμάτων χάνεται κάπου ανάμεσα στις προσωπικές πεποιθήσεις, ιδεολογίες, απόψεις ακόμη και του τρόπου ζωής των πολιτών και όχι μόνο. Στην προσπάθεια μας να εάν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο παρεχόμενο έργο ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν  οι εκπρόσωποι των ιδεολογιών, με την μορφή κομμάτων, όταν αναλαμβάνουν την εξουσία, πραγματοποιήσαμε μια απλή στατιστική ανάλυση εξετάζοντας εάν οι ονομαστικές αλλαγές των κομμάτων τις εξουσίας παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις σε βασικά οικονομικά και δημογραφικά μεγέθη.

 

Για την πραγματοποίηση της έρευνας υπολογίσαμε τον απλό μέσο όρο δεικτών για τις δαπάνες για το Στρατό (ως ποσοστό του ΑΕΠ), τον Αστικό, Αγροτικό και συνολικό πληθυσμό, την ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ και κατά κεφαλήν ΑΕΠ, του πληθωρισμού του πληθυσμού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, το εμπόριο ως ποσοστό του ΑΕΠ προς τα αντίστοιχα έτη διακυβέρνησης.  Τα δεδομένα αυτά, που αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα  της World Bank Data (https://data.worldbank.org/), συνδυάστηκαν με το όνομα του πολιτικού κόμματος που είχε την εξουσία και το χρονικό διάστημα που την είχε.

 

Το βασικό ερευνητικό ερώτημα ήταν ένα παρουσιάζονται διαφορές στα προηγούμενα μεγέθη ανά κόμμα χωρίς να θέλουμε να εξετάσουμε τις μεταβολές αυτές. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης της διασποράς με ένα παράγοντα (one way ANOVA) έδειξαν ότι κανένας από τους οικονομικούς ή δημογραφικούς δείκτες δεν παρουσιάζει στατιστικά σημαντικές διαφορές σε σχέση με την παράταξη ακόμη και εάν εξαιρέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ από την ανάλυση ως νέο πολιτικό κόμμα στην διακυβέρνηση της χώρας.

 

Με μέσο όρο εξουσίας περίπου τα  5, η εξέταση για διαφοροποιήσεις μεταξύ των κατηγοριών «Λιγότερο από 5 έτη εξουσία» και «Περισσότερο από 5 έτη εξουσίας» παρουσίασε στατιστικά σημαντικές διαφορές σε σ.σ. στις στρατιωτικές δαπάνες (t3.894=2.262, pvalue=0.090), στον πληθυσμό των αγροτικών περιοχών (t6=2.261, pvalue=0.062), στην ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ (t6=2.209, pvalue=0.069) και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (t6=2.442, pvalue=0.050). Η εξέταση των μέσων τιμών ανά κατηγορία του παράγοντα έτη εξουσίας έδειξε τα περισσότερα έτη εξουσίας οδηγούν σε μεγαλύτερες δαπάνες για το στρατό, μικρότερο αγροτικό πληθυσμό και θετικές ετήσιες μεταβολές του ΑΕΠ και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

 

 

 

 

Γράφημα 1. Μέσες ετήσιες μεταβολές βασικών οικονομικών δεικτών ανά κόμμα εξουσίας και ανά έτη διακυβέρνησης.

Η εξέταση των συσχετίσεων του Spearman ήταν πιο διευκρινιστική και έδειξε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ετών και διακυβέρνησης και των δεικτών των δαπανών για το Στρατό, του αστικού και αγροτικού πληθυσμού, την ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Οι σχέσεις αυτές είναι δυνατές (ρ > 0.7) και δείχνουν ότι τα πολλά χρόνια διακυβέρνησης (περισσότερα από 5) ενός κόμματος  οδηγούν σε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, της μεταβολής του κατά κεφαλήν και του συνολικού ΑΕΠ του αστικού πληθυσμού αλλά και του πληθωρισμού και σε μείωση του αγροτικού πληθυσμού.

 

Από τα προηγούμενα συμπεράσματα γίνεται φανερό ότι η παρουσία η απουσία ενός πολιτικού κόμματος στην εξουσία δεν επιφέρει αλλαγές στην ζωή των πολιτών αλλά μόνο ο χρόνος παραμονής στην εξουσία είναι ο βασικός παράγοντας των μεταβολών στα βασικά οικονομικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Δ. Παπαδόπουλος
basispap.com

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία ή για ενημέρωση παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας ή αποστείλατε email στο info@basispap.com.

Διεύθυνση:

Τ.Κ. 65201

Περιοχή Πεντακοσίων

Καβάλα

Τηλέφωνο:

6931 258 164

Ωράριο:

Δευ-Παρ 9πμ – 9μμ
Σάββατο 9πμ – 2μμ





Call Now Button